کلینیک دندانپزشکی تخصصی پارسا
دریافت مشاوره تخصصی و ویزیت رایگان زیبایی و یا درمانی تماس بگیرید
روشهای کاشت ایمپلنت و نحوه انجام هرکدام
سه روش اصلی برای کاشت ایمپلنت دندان وجود دارد: ایمپلنت یک مرحلهای و ایمپلنت دو مرحلهایی و ایمپلنت فوری.
۱. ایمپلنتهای یک مرحلهای
این روش، کاشت ایمپلنت دندان در بسیاری از بیماران قابل اجرا است و بسیار رایج میباشد.
در این روش گاهی بعد از کشیدن دندان لثه همپوشانی کافی را ندارد و دندانپزشک باید از روش حد لثه (Non submerged) استفاده نماید به صورتی که پس از کاشت ایمپلنت دندان، لثه بیمار در همان مرحله اول به دور ایمپلنت بخیه زده میشود و قطعه موقتی برون فک از لثه خارج میشود و دیگر نیاز به جراحی مرحله دوم و کنار زدن بافت نرم لثه نیست. پس از ۲ الی ۶ ماه که به شرایط بیمار متفاوت است. قالبگیری جهت ساخت روکش اصلی دندان شروع می شود.
۲. ایمپلنتهای دو مرحلهای
در این روش کاشت ایمپلنت دندان پس از قرار دادن ایمپلنت دندانی در استخوان فک دهان، لثه روی ایمپلنت بخیه زده میشود. بدین ترتیب بعد از جراحی، ایمپلنت دندان داخل دهان قابل مشاهده نخواهد بود. سپس در مرحله دوم بعد از گذشت زمان لازم برای التیام یکپارچه شدن ایمپلنت با استخوان لثه دوباره از محل ایمپلنت دندان کنار زده خواهد شد و پیچ سر ایمپلنت دندان بر روی سوراخ ایمپلنت بسته میشود که از لثه خارج میشود و قابل دیدن است.
یک الی دو هفته جهت بهبود و ترمیم دوباره لثه به دور از قطعه ایمپلنتی، مورد نیاز است. که جهت حفظ ظاهر بیمار در این چند هفته مورد نیاز یک قطعه پروتز موقت دندان متحرک قابل استفاده فقط در روز به بیمار داده خواهد شد.
مراحل جراحی این دو روش کاشت ایمپلنت معمولاً شامل مراحل زیر است:
در ابتدا وضعیت دهان و سلامتی بیمار توسط دکتر دنداپزشک ارزیابی میشود و عکسهای لازم از فک و دندان گرفته میشود. کیفیت و حجم استخوان به دقت بررسی میشود تا مشخص شود بیمار شرایط ایمپلنت را دارد.
نوبت دهی برای مشخص شدن نحوه درمان برنامه جراحی کاشت ایمپلنت صورت میگیرد و نوبت جراحی توسط تیم کلینیک پارسا برایتان تعیین میشود.
مراحل جراحی ایمپلنت دندان
پیش از شروع جراحی، بیمار تحت بیحسی موضعی یا در مواقعی بسته به شرایط بیمار بیهوشی یا آرامش بخش قرار میگیرید. خوب است بدانید اگر هنوز ادامه دندان از بین رفته داخل فک باشد ابتدا دندان با دقت و ملایمت توسط متخصص در کلینیک پارسا کشیده میشود تا آسیبی به استخوان و بافتهای نرم نرسد.
در این مرحله به علت نبود بافت کافی برای کاشت ایمپلنت پیوند استخوان فک انجام میشود و مواد پیوندی استخوان در داخل استخوان حفره خالی دندان قرار میگیرند. در چنین مواردی دندانپزشک بسته به شرایط بیمار ۲ الی ۶ ماه صبر میکند تا استخوان فک التیام کامل پیدا کند و آماده جراحی کاشت ایمپلنت شود.
شرایط دیگری که در هنگام کاشت ایمپلنت در فک بالا در عقب دهان بوجود میآید این است که گاهی به دلیل کم بودن ارتفاع استخوان فک در این ناحیه از دهان و احتمال سوراخ شدن سینوس بیمار، عمل لیفت سینوس انجام میشود که در این عمل کف حفره سینوس بالا کشیده شده و زیر آن مواد پیوندی اضافه میشود.
- در صورتی که نیازی به تقویت استخوان نباشد، دندانپزشک یا جراح دهان برشی در لثه ایجاد میکند تا استخوان فک نمایان شود.
- سوراخی با استفاده از دریل دندانپزشکی در استخوان فک ایجاد میشود و ایمپلنت در داخل سوراخ قرار میگیرد. سپس سوراخ ایمپلنت با قطعهای به نام پیچ درپوش بسته میشود.
- بافت لثه بر روی ایمپلنت دوخته میشود و یا در شرایطی دندانپزشک لثه را اطراف ایمپلنت بخیه میکند و برای التیام باقی میماند. در حالت اول، بعدا برای نصب پروتز دندان باید یه جراحی ساده صورت بگیرد تا لثه برش خورده و به ایمپلنت دسترسی پیدا شود.
- سپس زمان نیاز است تا ایمپلنت با استخوان یکپارچه شود و ثبات ثانویه در ایمپلنت برقرار شود، زمان تقریبی بسته به بیمار بین ۲ الی ۶ ماه متفاوت است یک قطعه اتصال به نام اباتمنت به ایمپلنت متصل میشود.
- سپس یکدندان جایگزین به اباتمنت متصل میشود. دندانپزشک قطعهای به نام اباتمنت روی ایمپلنت پیچ میکند. اباتمنت همانند دندان تراشیدهای که قرار است روی آن روکش نصب شود عمل میکند و پایه ای برای اتصال روکش است.
- قالب گیری برای ساخت روکش، بنابراین از ایمپلنتی که روی آن اباتمنت نصب شده قالب گیری میشود تا بر اساس آن روکش دندان ساخته شود.
- نصب کردن روکش به پایه، پس از آماده شدن روکش برای نصب شدن آن به ایمپلنت مراجعه میکنید. اتصال روکش به ایمپلنت ممکن است با پیچ یا چسب مخصوص باشد.
۳. ایمپلنت فوری
این روش شامل قراردادن یکدندان جایگزین موقت روی ایمپلنت بلافاصله پس از قراردادن آن در استخوان فک است. این روش همچنین بهعنوان ایمپلنت یکروزه یا دندان در یک روز نیز شناخته میشود. این روش بیشتر برای دندانهای جلو کاربرد دارد تا بیمار در فاصله ی ۲ الی ۳ ماه دورهی ترمیم، بدون دندان نباشد.
مراحل جراحی این روش کاشت ایمپلنت معمولاً شامل مراحل زیر است:
- دندانپزشک یا جراح دهان برشی در لثه ایجاد میکند تا استخوان فک نمایان شود.
- سوراخی در استخوان فک ایجاد میشود و ایمپلنت در داخل سوراخ قرار میگیرد.
- یکدندان جایگزین موقت بلافاصله به ایمپلنت متصل میشود.
- بافت لثه بر روی ایمپلنت دوخته میشود و برای التیام باقی میماند.
- پس از جوشخوردن ایمپلنت با استخوان، دندان جایگزین موقت با یکدندان جایگزین دائمی تعویض میشود.
انتخاب روش ایمپلنت به عوامل متعددی از جمله سلامت دهان و دندان بیمار، محل دندان ازدسترفته و توصیه دندانپزشک بستگی دارد.
مزایا ایمپلنت دندان
ایمپلنتهای دندانی مزایای زیادی نسبت به سایر گزینههای جایگزینی دندان مانند بریج یا پروتز دارند. ومهم ترین آن این است که ایمپلنت ثابت است.
زیبایی: یکی از بزرگترین مزایای ایمپلنتهای دندانی افزایش زیبایی است که ظاهر و عملکرد آنها مانند دندانهای طبیعی است. ازآنجاییکه ایمپلنت مستقیماً به استخوان فک متصل میشود، پایهای پایدار و مطمئن برای دندان جایگزین ایجاد میکند که امکان جویدن و صحبتکردن بهتر را فراهم میکند.
سلامتی: حفظ سلامتی دهان و دندان ایمپلنتهای دندانی میتوانند به حفظ بافت استخوانی اطراف کمک کنند که این موضوع سبب جلوگیری ازدستدادن بیشتر دندانها میشود و شکل طبیعی صورت را حفظ کند.
ماندگاری: طول عمر بالا یکی دیگر از مزایای ایمپلنت این است که دوام و ماندگاری بالایی دارند. با مراقبت و نگهداری مناسب، ایمپلنتهای دندان میتوانند سالها دوام بیاورند. برخلاف سایر گزینههای جایگزینی دندان، ایمپلنت نیازی به تعویض یا نصب مجدد در طول زمان ندارند و میتواند در درازمدت باعث صرفهجویی در زمان و هزینه شود. علاوه بر این، ایمپلنتها نیازی به استفاده از چسب یا کرمهای نامرتب که ممکن است برای برخی افراد ناراحتکننده و ناخوشایند باشد، ندارند.
سرعت بالا در کاشت: ایمپلنت دندان یکی از سریعترین روشها برای جایگزینی دندانهای از دست رفته است و اگر مشکل کلی در سلامت جسمانی و استخوانهای فک وجود نداشته باشد به سرعت میتوان آنها را جایگزین دندانهای از دست رفته کرد.
ایمپلنت دندان برای چه کسانی مناسب است؟
هر کسی هنگامی که دندان خود را به هر دلیلی از دست داده باشد میتواند از کاشت ایمپلنت دندان استفاده کند. در نظر داشته باشید اگر فرد بیمار به سن رشد رسیده باشد، میتواند به جای دندانی که در کودکی از دسته داده، از ایمپلنت استفاده نماید. مثلا اگر کودکی که در سن کودکی دندان دائمی خود را در اثر حادثهای از دست داده باشد میتواند بعد از سن ۱۶ سالگی از ایمپلنت استفاده کند.
کاشت ایمپلنت دندان یک روش جراحی است که فقط باید توسط یک متخصص دندانپزشکی آموزشدیده و دارای مجوز مانند دندانپزشک یا جراح دهان انجام شود. این متخصصان آموزش و تجربه لازم برای قراردادن ایمن و مؤثر ایمپلنتهای دندانی را دارند.
قبل از انجام این روش، متخصص دندانپزشک سلامت دهان و تراکم استخوان فک بیمار را ارزیابی میکند تا مشخص کند که آیا آنها کاندیدای مناسبی برای ایمپلنتهای دندانی هستند یا خیر. بیمارانی که دارای شرایط پزشکی خاص هستند یا سیگار میکشند ممکن است واجد شرایط این عمل نباشند. متخصص دندانپزشکی همچنین در مورد خطرات و مزایای ایمپلنت دندان با بیمار صحبت خواهد کرد و به هر سؤالی که ممکن است داشته باشد پاسخ خواهد داد. برای بیماران مهم است که دستورالعملهای دندانپزشک خود را برای مراقبت و نگهداری پس از عمل دنبال کنند تا بهترین نتیجه ممکن را تضمین کنند.
- در صورت از بین رفتن کلیه دندان های فک جلو و یا فک عقب
- در صورتی که فاصله بین دندانهای کناری دندان از دست رفته طبیعی و کافی باشد.
- افرادی که یک یا بیش از یک دندان از انتهای هر قوس دندانی از دست رفته باشد و تنها از یک طرف، دندان طبیعی باشد.
- در صورتی که فرد بیمار نتواند از دندانهای مصنوعی استفاده کنند.
- افرادی که میخواهند گفتار خود را بهبود ببخشند.
مراقبتهای بعد از کاشت ایمپلنت دندان
مراقبت و نگهداری مناسب برای موفقیت و طول عمر ایمپلنتهای دندانی مهم است. مراحل مراقبت و انجام ایمپلنت دندان به شرح زیر است:
- اقدامات بهداشتی دهان و دندان را رعایت کنید: دندانهای خود را حداقل دو بار در روز مسواک بزنید، یکبار در روز از نخ دندان استفاده کنید و از یکدهان شویه ضدباکتری برای جلوگیری از عفونت اطراف ایمپلنت استفاده کنید.
- معاینات منظم دندان خود را فراموش نکنید: معاینات منظم با دندانپزشک یا جراح دهان برای نظارت بر سلامت ایمپلنتها و دندانها و لثههای اطراف مهم است.
- از خوردن غذاهای سفت و چسبنده پرهیز کنید: از غذاهای سفت یا چسبنده که میتوانند به ایمپلنت یا دندانهای اطراف آسیب بزنند یا از جای خود خارج شوند، خودداری کنید.
- سیگار را ترک کنید: سیگار میتواند در روند بهبود اختلال ایجاد کند و خطر شکست ایمپلنت را افزایش دهد. ترک سیگار قبل و بعد از جراحی ایمپلنت توصیه میشود.
- از دندانهای خود محافظت کنید: هنگام شرکت در ورزشهای تماسی یا فعالیتهایی که میتواند منجر به ضربه به دهان شود از محافظ دهان استفاده کنید.
- دستورالعملهای دندانپزشک خود را دنبال کنید: دستورالعملهای دندانپزشک خود را برای مراقبت از ایمپلنتهای خود پس از جراحی، از جمله هرگونه تمیزکردن خاص یا محدودیتهای غذایی، دنبال کنید.
- تمیزکردن منظم دندانها: تمیزکردن حرفهای منظم برای ازبینبردن هرگونه پلاک که میتواند منجر به بیماری لثه و شکست ایمپلنت شود، مهم است.
- به هرگونه تغییر یا مشکل توجه کنید: درصورتیکه هرگونه درد، تورم یا تغییرات دیگری را در دهان یا ایمپلنت خود مشاهده کردید، فوراً با دندانپزشک یا جراح دهان خود تماس بگیرید.
با انجام این مراحل میتوانید به موفقیت و طول عمر ایمپلنتهای دندانی خود کمک کنید.
خطرات و عوارض کاشت ایمپلنت دندان
ایمپلنتهای دندانی بهطورکلی ایمن هستند و درصد موفقیت بالایی دارند، اما مانند هر روش جراحی، خطرات و عوارض بالقوهای را به همراه دارند. برخی از شایعترین خطرات مرتبط با ایمپلنت دندان شامل عفونت، آسیب عصبی، شکست ایمپلنت و ازدستدادن استخوان اطراف ایمپلنت است.
عفونت میتواند در محل ایمپلنت رخ دهد که ممکن است منجر به شکست ایمپلنت و نیاز به برداشتن آن شود. آسیب عصبی میتواند منجر به بیحسی، سوزنسوزنشدن یا درد در دهان، لبها یا چانه شود. اگر ایمپلنت بهدرستی با استخوان فک ادغام نشود یا قبل از بهبود کامل ایمپلنت بیش از حد بارگذاری شود، ممکن است ایمپلنت بشکند. ازدستدادن استخوان در اطراف ایمپلنت ممکن است در صورت عدم حمایت کافی از استخوان یا وجود عفونت یا التهاب رخ دهد.
خطرات و عوارض کاشت ایمپلنت دندان
ایمپلنتهای دندانی بهطورکلی ایمن هستند و درصد موفقیت بالایی دارند، اما مانند هر روش جراحی، خطرات و عوارض بالقوهای را به همراه دارند. برخی از شایعترین خطرات مرتبط با ایمپلنت دندان شامل عفونت، آسیب عصبی، شکست ایمپلنت و ازدستدادن استخوان اطراف ایمپلنت است.
عفونت میتواند در محل ایمپلنت رخ دهد که ممکن است منجر به شکست ایمپلنت و نیاز به برداشتن آن شود. آسیب عصبی میتواند منجر به بیحسی، سوزنسوزنشدن یا درد در دهان، لبها یا چانه شود. اگر ایمپلنت بهدرستی با استخوان فک ادغام نشود یا قبل از بهبود کامل ایمپلنت بیش از حد بارگذاری شود، ممکن است ایمپلنت بشکند. ازدستدادن استخوان در اطراف ایمپلنت ممکن است در صورت عدم حمایت کافی از استخوان یا وجود عفونت یا التهاب رخ دهد.
جنس ایمپلنت دندان
بیشتر ایمپلنتهای دندان به صورت استوانه باریک است که درون استخوان فک قرار میگیرد ایمپلنت دندان از تیتانیوم و زیر کونیا ساخته میشود. این مواد تشکیل دهنده ایمپلنت با بدن انسان سازگار بوده و ایمپلنت دندان را به عنوان مهاجم خارجی تلقی نمیکند بنابراین احتمال موفقیت جراحی ایمپلنت بسیار بلا ا.است یعنی یکی از موفق ترین درمانها محسوب میشود
سوالات متداول ایمپلنت
آیا ایمپلنت دندان همیشه جواب میدهد؟
نرخ موفقیت این نوع از جراحی بسیار بالاست. اما بصورت قطعی نمیتوان گفت جراحی ایمپلنت دندان همیشه جواب میدهد. انتخاب کلینیک دندانپزشکی از اهمیت ویژهایی برخوردار است زیرا نوع اپمپلنتایی که مورد استفاده قرار میگیرد، تخصص دندانپزشک مرتبط، تجهیزات مورد استفاده همه حائز اهمیت هستند. در کلینیک تخصصی دندانپزشکی پارسا نرخ Fail یا شکست در کاشت ایمپلنت بسیار پایین است.
من نیاز به انجام ایمپلنت دندانی دارم، باید چکار کنم؟
آیا من می توانم ایمپلنت دندان انجام دهم؟
پاسخ کلینیک تخصصی پارسا به سوال متداول ایمپلنت در خصوص کاندید مناسب کاشت ایمپلنت، در صورتیکه شرایط زیر را داشته باشید؛ می توانید ایمپلنت انجام دهید:
- اگر تمایل دارید که زیبایی دندانهایتان به روشی کاملا ایمن اصلاح شود و عملکرد دندانهایتان مانند قبل شود.
- تراکم استخوان فک در ناحیه کاشت ایمپلنت کافی باشد. در صورتی که فرد تراکم استخوان کافی نداشته باشد؛ پیش از کاشت دندان فوری باید عمل پیوند استخوان و یا لیفت سینوس را انجام شود.
- در صورتی که فرد به بیماری لثه یا دیگر مشکلات سلامت دهان و دندان دچار باشد ابتدا باید آنها را درمان کرده و سپس اقدام به کاشت ایمپلنت نمایید.
- فرد متقاضی داروهایی که تاثیر منفی روی بهبود رشد استخوان دارند مانند بیسفوسفونات مصرف نکند.
طول عمر ایمپلنت چقدر است؟
طراحی ایمپلنت بگونهایی است که با بدن انسان بالاترین سازگاری را دارد بدین منظور سالهای زیادی عمر میکند و بالاتر طول عمر در نظر گرفته شده برای ایمپلنت ۲۵ سال است. که همین امر باعث می شود کاشت ایمپلنت یک راهکار دائمی برای جایگزینی دندانهای از دست رفته محسوب میشود. روشهای دیگر مانند بریج و دندان مصنوعی عمری بین ۵ تا ۱۵ سال دارند و پس از آن باید تعویض شوند. اما ایمپلنت در بسیاری از موارد دیگر نیازی به تعویض نداشته و تا آخر عمر شما را همراهی میکند.
آیا جراحی کاشت ایمپلنت دندان درد دارد؟
خیر، شما میتوانید در کلینیک تخصصی دندانپزشکی پارسا با دندانپزشک خود مشورت کرده و نوع بیحسی خود را انتخاب کنید و در هنگام عمل تحت بیحسی موضعی قرار میگیرید بنابراین دردی نخواهید حس کرد. پس از برطرف شدن تاثیر بیحسی پس از عمل، درد و ناراحتی در افراد مختلف متفاوت است. با کمپرس یخ میتوانید درد و ورم را کمتر کنید. همچنین با تشخیص دندانپزشک میتوانید مسکن مرتبط مصرف کنید.
ایمپلنت دیجیتالی چیست ؟
شگفتی دندانپزشکی مدرن کاشت ایمپلنت دیجیتال است. که درد کاشت ایمپلنت دو مقایسه با روش سنتی بسیار کمتر است. ایمپلنت دیجیتال یعنی ایمپلنت بدون جراحی هزینه بیشتری متقابلا دارد اما نیاز به بخیه و دوره نقاهت طولانی ندارد. دندانپزشک به کمک تجهیزات کامپیوتری و برنامه شبیهسازی سه بعدی میتواند استخوانها و موقعیت عصبهای دندان را بررسی میکند و با اطلاعات بدست آمده، دندانپزشک محل دقیق کاشت دندان را مشخص میکند و برش کوچکتری ایجاد میکند.
ایمپلنت دیجیتالی برای چه کسانی مناسب است ؟
ایمپلنت دیجیتال بدون جراحی برای افرادی که فوبیا جراحی دارند و افراد سیگاری، دیابتی و افرادی که ارتفاع استخوان کمی دارند بسیار مناسب است.
جراحی لیفت سینوس در هنگام کاشت ایمپلنت چیست ؟
در زمان کاشت ایمپلنت دندان در فک بالا هنگامی که فضای استخوان فک برای کاشت ایمپلنت بسیار کم باشد و امکان کاشت وجود نداشته باشد جراحی لیفت انجام میشود یک عمل جراحی برای بالا کشیدن سینوسها در فک بالا است. در چنین مواقعی دندانپزشک قسمت انتهایی فک، بالای دندانهای آسیاب، سینوسها را بالا میکشد و استخوان فک را افزایش میدهند. اگر هنگام کاشت ایمپلنت دندانپزشک کاشت را بدون لیفت سینوس انجام دهند نه تنها درصد موفقیت کاشت کمتر میکند بلکه به سینوسها نیز آسیب میرساند بنابراین در انتخاب کلینیک دندانپزشکی خود بسیار دقیق و محتاط باشید.